Friday, 30 August 2013

12.8.2007


58º17,413’N 154º16,002’W, Homer
Kuva
Homerin muoto on varsin erikoinen. Varsinainen kaupunki on rannalla, mutta sen edustalla on noin viisi kilometriä pitkä, kapea niemi, Homer Spit, jonka nokassa on satama ja siihen liittyvät runsaat turistipalvelut. Saimme pienvenesatamasta hyvän paikan aivan satamamestarin toimiston läheltä, ja aloimme sieltä käsin heti selvittää telakointiin liittyviä asioita. Telakka on mutapohjaisen lahden pohjukassa, mutta ylimmällä ylävedellä, joka on 6 metriä, pääsemme sinne hyvin. Tuo ajankohta on sopivasti viisi päivää ennen lähtöämme Eurooppaan. Telakan nostokalusto vaikutti laadukkaalta, ja kun telakointihintakin oli siedettävä, sovimme veneen nostosta.
Tapasimme heti saapumispäivänä tuttuja. Olimme Kodiakissa tutustuneet homerilaisiin Lindaan ja Johniin, jotka olivat tulleet kotisatamaansa muutamaksi päiväksi. John olisi antanut autonsa meidän käyttöömme, mutta meiltä puuttui vakuutusyhtiön vaatima ns. kansainvälinen ajokortti. Sellaiset on ehdottomasti hankittava ensi talvena. Näin ollen John toimi kuskina ja vei Pekan telakalle, ja paluumatkalla he kävivät vielä ostamassa ruokatarvikkeet seuraavaa etappiamme varten. Linda ja John purjehtivat Alaskan vesillä kaikki kesät, viettävät talvikuukaudet Meksikossa ja asuvat väliajat hienossa asuntoautossaan, joka on pysyvästi parkkeerattuna satama-altaan töyräällä. Hieno järjestely! He lähtivät seuraavana päivänä takaisin Kodiakin suuntaan kalastamaan lohta, mutta tapaamme heidät täällä taas ensi keväänä.
Homerissa on ollut vahvasti edustettuna myös suomalaisuus: Pekan ollessa kauppareissulla veneen kylkeen koputettiin, ja siellä oli Iiris Helsingistä. Hän oli nähnyt Suomen lipun mastossamme ja tuli juttelemaan. Iiris on yksin kiertämässä maailman maita reppu selässään.
Tullessamme kalastustarvikekaupasta, meidät pysäytti nainen Anchoragesta selvällä suomen kielellä. Helen kertoi olleensa 70-luvulla vaihto-oppilaana Suomessa ja opiskelleensa jonkin aikaa myös Helsingin yliopistossa. Sovimme, että otamme häneen yhteyden, kun olemme Anchoragessa.
Nyt on pyykit pesty, pikkuremontit tehty ja vesitankki täytetty. Vielä on ostettava kalakoukku ja pari heittouistinta, ja sitten olemme valmiit lähtemään kohti Prince William Soundia, jossa aiomme viettää loput tämän vuoden purjehduskaudesta.

No comments:

Post a Comment