Friday, 30 August 2013

12.9.2006


15º57,572´S 145º04,931´W  Kauehi
Olimme vajaan viikon Kauehin kylän lahdessa. Tuuli on ollut reipasta, jopa 40 solmua idästä, välillä pohjoisesta. Vietimme iltapäivät pelaamalla petanqueta laguunin rannalla itävaltalaisten ystäviemme kanssa. Paikalle saapui myös ranskalainen vene, Marie ja Gerard. He tulivat Marquesasilta ja aikovat jättää veneensä joko Tahitille tai Raiatealle hurrikaaniajaksi.
Kuva
Eilen tuulen tyynnyttyä ajoimme jollalla helmiviljelijää tapaamaan. Ranskalaisnaapurimme osuivat sinne samaan aikaan, tosin liikunnallisemmin polkupyörillä. Seurasimme helmisimpukoiden käsittelyä ja nautimme talon tarjoamat kakkukahvit. Pekka sai viljelijältä simpukankuoria, joten nyt hän voi jatkaa uutta harrastustaan eli simpukkakorujen hiontaa. Gerard, joka on eläkkeellä oleva hammaslääkäri, kertoi luvanneensa hoitaa viljelijän, tämän tyttären ja vävypojan hampaat kuntoon. Aikoinaan Polynesiassa käytettiin maksuvälineenä simpukankuoria, tässä tapauksessa käytetään kuulemma mustia helmiä!
Ranskalaiset ovat liikkeellä pelkin digitaalikartoin ja heillä on mukanaan vain yksi tietokone. Ihmiset ottavat melkoisia riskejä. Heidän vuorovesitaulukkonsa ovat ranskalaista alkuperää, Mururoalle, ja siksi he tullessaan osuivat laguunin sisääntuloon täsmälleen väärään aikaan. Kopioimme heille omat taulukkomme ja annoimme niiden käyttöohjeet.
Elisabet ja Gerhard joutuivat palaamaan Tahitille jo pari päivää sitten, ja tuulen hiipuessa mekin päätimme vaihtaa ankkuripaikkaa. Kävimme vielä Kauehin kaupassa ruokaostoksilla, minkä jälkeen siirryimme laguunin itäreunalle itävaltalaisten suosittelemaan paikkaan. Ankkuroimme pienen motun viereen, jossa olemme suojassa pohjois-, itä- ja etelätuulilla. Motu on kooltaan noin 100 x 150 metriä, ja siellä on pari kymmentä kookospalmua, valtavasti erakkorapuja eikä yhtään kanaa!
Kuva
Tehtyämme saarikierroksen avasimme vihreän kookospähkinän juotavaksi ja ruskean pähkinän, josta teimme Lattelle juomakupin. Erakkoravut haistoivat kookoksen makean tuoksun monen metrin päähän ja lähtivät joukoittain vaeltamaan kohti pähkinöitä. Niitä kerääntyi kymmenittäin kookospähkinöiden reunoille, ja lopulta pähkinöissä oli rapuja monessa kerroksessa: rapucocktail a la motu. Katsellessamme tätä joukkokokousta, ihmettelimme, mistä kummasta ne ovat saaneet nimen erakkorapu.
Latte juoksi motulla itsensä uuvuksiin. Ilmeisesti saadakseen hiukan helpotusta talviturkkinsa aiheuttamaan kuumuuteen, se kävi myös useaan otteeseen uimassa riutan matalassa vedessä. Latten pulahdettua veteen näimme, kuinka riuttahai ampaisi sitä kohti, mutta teki nopean väistöliikkeen huomattuaan, ettei se ollutkaan saaliskala.
Käväisimme myös viereisellä motulla, mutta se oli tiirojen valtakuntaa. Rantahietikossa oli kymmenittäin munia vajaan metrin etäisyydellä toisistaan. Poistuimme paikalta kiireen vilkkaa.

Olemme nyt laskeneet valmiiksi atollin aukon virtaukset ja tyynet hetket, jotta olemme valmiina lähtöön milloin tahansa. Kartalla on reitti valmiina, joten ei kun menoksi, jos keli niin vaatii. Sääfaksien mukaan tuulen pitäisi kuitenkin pysyä idässä muutaman päivän ja jopa heikentyä. Sääkartat ovat kuitenkin kiusallisen suurpiirteisiä, joten vain suurimmat rintamat tulevat näkyviin. Toivottavasti voimme viipyä täällä ainakin huomiseen, sillä aikomuksemme on pystyttää telttasauna motun rannalle.

No comments:

Post a Comment