Friday, 30 August 2013

17.8.2007


59º45,893`N 150º03,733`W Northwestern Fjord 
Aamiaisen jälkeen lainasimme Gustafsonien kajakkeja ja lähdimme Sherylin kanssa melontaretkelle. Kokeilimme sekä kovapohjaista että pumpattavaa mallia, ja meille sopiva yhdistelmä alkaa pikku hiljaa hahmottua. Kajakilla pääsee liikkumaan hyvinkin matalassa vedessä, ja se on ennen kaikkea lähes äänetön. Yritämme hankkia kajakit ennen Prince William Soundia.
Kuva
Iltapäivällä nostimme ankkurin ja lähdimme katsomaan jäätiköitä. Moottorimme sammui kesken matkan, mutta onneksi olimme keskellä lahtea ja oli tyyntä. Syynä sammumiseen oli tukkeutuneet polttoainesuodattimet. Olemme ilmeisesti saaneet likaista polttoainetta joko Raiatealta, Tahitilta, Havaijilta tai Kodiakilta. Pikakorjauksen jälkeen jatkoimme matkaa ja ajoimme aivan jäätikön reunaan ajojäitä väistellen.
Northwestern jäätikkö on valtava, turkoosin värinen, mereen ”valuva” jääjoki. Aivan jäätikön viereen ei ole syytä mennä, koska mahdolliset pohjassa olevat jäät voivat pintaan noustessaan nostaa veneen mukanaan. Niinpä jäimme neljännesmailin päähän ihailemaan näkymää, joka oli mahtava!
Menimme yöksi ankkuriin muutaman mailin päähän suojaiseen lahteen aivan jäätiköiden kupeeseen. Nukkuminen tuotti vaikeuksia jäätikön murtumisesta johtuvien ukkosmaisten jyrähdysten vuoksi. Heräsimme yön aikana useasti. Tunnelma oli uskomaton. Jäätiköt ovat tuhansia vuosia vanhoja ja nyt ne sulavat mieletöntä vauhtia. Meidän karttamme, joka on vain muutaman vuoden vanha, on silti jo vanhentunut jäätiköiden sijainnin suhteen.
Seurasimme tarkkaan sääennusteita, koska keli näytti huononevan. VHF ei kuulunut vuonoon, mutta onneksi SSB kuului, ja saimme vastaanotettua jopa sääfaxin. Sääennuste seuraavaksi päiväksi oli huolestuttava. Lähtövaihtoehdot olivat joko seuraavana aamuna tai vasta useamman vuorokauden kuluttua. Päätimme lähteä aamulla.
 

No comments:

Post a Comment