Friday, 30 August 2013

18.8.2007


60º00,753N 149º17,776W Thumb Cove 
Kuva
Ajoimme lahdesta ulos tyvenessä jäitä väistellen. Riutan läpiajo ei tuottanut ongelmia. Heti riutan jälkeen näimme ryhävalaan hyppäävän ilmaan useita kertoja. Alkumatka oli lievää vastatuulta, kuten sääennusteen mukaan pitikin. Käännyttyämme koilliseen totesimme ennusteen olevan taas pielessä. Satoi ja tuuli, mutta väärästä suunnasta. Moottoripurjehdimme Pete Passin läpi Resurrection Bayn niemen ympäri. Pääsimme vihdoin purjehtimaan Resurrection Bayssä. Tuuli kävi 30 solmussa ja vauhti 9 solmussa.
Sewardissa oli juuri tänä viikonloppuna jokavuotinen Salmon Derby-kisa, ja marina oli tupaten täynnä veneitä. Jäimme tämän takia ankkuriin noin seitsemän mailin päässä olevaan Thumb Coven lahteen. Totesimme olevamme taas sivistyksen parissa. Lahdella oli meidän lisäksemme ankkurissa kymmenkunta venettä, ja lahden pohjukassa oli matkailuyrityksen telttakylä lohijoen kupeessa. Kaikkialla näkyi pikkuveneitä, joissa ihmiset uistelivat. Mekin yritimme kalastaa, mutta kuteva lohi ei hevin syö, ja joessa koukkukalastus (snagging) on kiellettyä. Siispä ei kalaa tänään illalliseksi. Joki oli aivan täynnä kutemaan nousevia lohia, ja alajuoksulla joen pinnalla kellui kymmenittäin kuolleita lohia.
Radiopuhelimessa kuulimme veneen jääneen pitämään tuulta Quartz Bayhin, jossa mekin yövyimme. Vene raportoi 40 solmun tuulta ja 90 solmun puuskia (williwaws). Venekunta oli jatkuvassa radiopuhelinyhteydessä merivartiostoon. Merivartiosto tiedusteli tunnin välein heidän tilannettaan, kertoi sään kehittymisestä, välitti viestejä veneilijöiden perheille jne. Merivartiosto näyttää huolehtivan täällä riskitapauksista todella perusteellisesti. Tässä ympäristössä sen ymmärtää hyvin, ja lämmittää mieltä tietää, että sieltä saa aina avun tarvittaessa.
Creola lähti seuraavana päivänä Sewardiin, mutta me päätimme jäädä lahteen vielä yhdeksi yöksi odottelemaan sataman ruuhkan purkautumista.
P.S. Paikallislehden mukaan Salmon Derbyn kokonaissaalis viikonlopun aikana oli 26.000 lb eli noin 12.000 kg, ja kaikki se uistellen. Pääpalkinto oli 10.000 USD.
 

No comments:

Post a Comment