Friday, 30 August 2013

20.5.2007


03º58,000`S 148º04,028`W
Saatuamme veneen veteen vappuaattona jäimme laskupaikalle seuraavaan päivään asentamaan tuuligeneraattoria ja antennitelinettä. Siirryimme vapunpäivänä ankkuripaikalle omaan rauhaan jatkamaan asennuksia ja korjauksia. Ennen kuin poistuimme laiturista, lahjoitimme laivakoira Lattelta syömättä jääneet lähemmäs sata ruokapurkkia telakan koiraperheelle, johon oli syntynyt kaksi uutta jäsentä pari kuukautta aiemmin.
Kuva
Korjaukset jatkuivat nyt ankkurissa, jossa saimme generaattorin lopulta toimimaan, mutta kummatkin jollan perämoottorit kieltäytyivät yhteistyöstä. Siispä soutaen kauppaan. Kävipähän kuntoilusta.
Sää ei ollut meille, eikä muillekaan ankkurissaolijoille, suosiollinen. Joka yö vyöryi saaren yli ukkosrintama toisensa jälkeen. Tuuli nousi ajoittain 50-60 solmuun, ja yhden tällaisen puuskan aikana ankkurimme luisti runsaat 80 metriä. Takanamme oli ankkurointimatala, joten varsinaista hätää ei ollut, mutta yölliset puuskat pitivät meitä hereillä joka yö.
Saimme Raiatealle myös surullisen, vaikkakin odotetun viestin Riitan äidin kuolemasta. Yritämme nyt ehtiä Havaijille niin nopeasti, että Riitta ehtisi sieltä hautajaisiin.
Lähdimme 5.5. Uturoan kylään tankkaamaan ja kauppaan ostamaan muutaman päivän eväät Papeeten matkaa varten. Olimme tuulisen sään ja perämoottorin puutteen takia pysyneet veneellä jo monta päivää, ja varsinkin Pekkaa ilahdutti ajatus tuopillisesta kylmää olutta. Mutta yllätys, yllätys, päiväolutta tilatessamme saimmekin kuulla, että tämä ja vielä huominenkin päivä ovat vaalipäiviä, ja lain mukaan alkoholijuomien myyminen sekä ravintoloissa että kaupoissa on silloin kielletty. Joimme siis fantat vaalien kunniaksi, teimme välttämättömät ruokaostokset ja irrottauduimme matkaan.
Kuva
Tuuli oli vastainen, ja saavuimme seuraavana iltana Moorealle, jonne jäimme riutan suojaan ankkuriin. Jatkoimme Papeeteen maanantaiaamuna ja pääsimme aurinkoisessa säässä hieman purjehtimaankin. Saapuessamme Marina Tainaan totesimme, että ankkuripaikalla oli nyt runsaasti tilaa, onhan Panamasta tuleva joukko vielä matkalla. Vieressämme ankkurissa oli ruotsalainen Hilda, ja näin saatoimme vielä hyvästellä ystävämme Lisbethin ja Lassen ennen kuin tiemme erkanisivat heidän jatkaessaan purjehdusta kohti länttä.
Pekka toi Euroopasta mukanaan verovapaita tuotteita, joista osa tuli siten, että tullin leimaama paperi lähetettiin tuotteen myyjälle ja myyjä palauttaa ALV:n, ja osa tuli tax refund -systeemillä niin, että leimattua kuittia vastaan sai lentokentällä palautuksen. Kuluihin meni tosin noin kolmasosa hyödystä, mutta hyvä näinkin.
Mukana oli myös vedenalaiseen kuvaukseen (10 metriin asti) soveltuva kamera, jota Riitta ehti kokeilla pari kertaa. Tosin ei parhaissa mahdollisissa olosuhteissa, sillä vesi Marina Tainan edustalla oli sameaa ja aurinko näyttäytyi vain ajoittain. Laitoimme silti Kuvagalleriaan uuden kansion nimeltä Pinnan alla, jossa on muutama kuva näytteeksi. Tahitin jälkeen seuraa kuitenkin valitettavasti muutaman vuoden kuivaharjoittelujakso, ellei Riitta sitten uskaltaudu Alaskan kylmiin vesiin.
Kuva
Kun olimme saaneet pyykit pestyä, ruoka- ja muut ostokset tehtyä ja hankittua puutavaraa avotilan uutta pöytää varten, lähdimme vihdoin 12.5. ulosselvityksen ja tankkauksen jälkeen noin kolmen viikon purjehdukselle kohti Havaijia. Alkumatkalla näytti siltä, että saattaisimme päästä Tuamotun Toaulle, jossa olisimme halunneet vielä käydä tervehtimässä Valoa ja Gastonia, mutta tuuli kääntyikin pohjoisen suuntaan ja loppui vihdoin kokonaan. Näin jouduimme haikein mielin jättämään Tuamotun pysähdyksen väliin.
Ensimmäiset kolme päivää moottoroimme täysin tyvenessä, mutta Pekan aika ei onneksi ehtinyt käydä pitkäksi, sillä remontoitavaa riitti: ensin oireili generaattori, sitten reistaili vessan pumppu, sen jälkeen jouduttiin muuttamaan koneen laturin kiinnitys ja sitten olikin jälleen generaattoriremontin vuoro. Pitkä seisonta tropiikissa ei todellakaan sovi teknisille laitteille!
Neljäntenä päivänä saavuimme vihdoin tuuliin ja purjehdimme nyt jo viidettä päivää. Konetta on jouduttu käyttämään vain eilen aamuna, jolloin tuuli loppui muutamaksi tunniksi. Tuuli on hitaasti kääntymässä vastaisesta sivutuuleksi, ja matka joutuu mukavasti runsaat 130 mailia päivässä.
Olemme kalastaneet koko matkan, mutta saimme ensimmäisen saaliimme, parin kilon tonnikalan, vasta eilen. Sashimi oli itsestään selvyys ja todella maittavaa. Eilen oli myös ensimmäinen päivä, kun konehuoneen luukkuja ei ole tarvinnut avata. Helpottavaa! Generaattorikin toimii taas, ja uudella säätimellä sitä ei enää tarvitse käyttää tuntikausia.
Olemme olleet SSB:llä yhteydessä Tahitilta länteen purjehtiviin veneisiin. Nettejä vaikuttaa olevan ainakin kolme, ja näitä kuunnellessamme onnistuimme saamaan yhteyden Baloon Elisabethiin ja Gerhardiin, joiden kanssa vietimme useamman viikon Tuamotulla. Oli jotenkin haikeaa puhua heidän kanssaan, varsinkin kun oletamme, ettemme enää tapaa heitä. Yritämme pysyä yhteydessä niin kauan kuin mahdollista. Marquesasin nettiä emme yrityksistä huolimatta löytäneet. Tänä vuonna matkassa on myös Angelique II eli hollantilaiset Dia ja At, joihin tutustuimme Kuubassa. Heidän silloinen veneensä Angelique I upposi Cayman saarten pohjoispuolella, mutta he hankkivat uuden veneen, jolla nyt jatkavat matkaa.
Kuva
Pohjoisen hurrikaaniaika on jo käsillä, vaikka varsinaisesti vasta heinäkuu alkaa olla riskiaikaa. Otamme kuitenkin varmuuden vuoksi sääfaksit päivittäin. Saamme samalla myös käsityksen Alaskan säästä jo tässä vaiheessa.

No comments:

Post a Comment