Friday, 30 August 2013

21.8.2006


15º48,161´S 146º09,090´W Toau 
Kävimme aamupäivällä Latten kanssa motulla, ja niinhän siinä kävi, että metsästysvietti iski. Hirveän karjumisen ja ryntäilyn jälkeen pääsimme viime tipassa väliin. Kanaparka säästi henkensä, eikä Pekan varmuuden varaksi mukaansa ottamaa kirvestä tarvinnut käyttää. Latten seuraava rantautuminen tapahtuu siis kanattomalla motulla!
Kuva
Olimme ajatelleet lähteä käväisemään Tahanealle, joka on asumaton atolli noin vuorokauden purjehduksen päässä. Luovuimme toistaiseksi suunnitelmasta, koska tuuliennuste oli 35 - 40 solmua pohjoisesta, Tuamotun itäosiin jopa 55 solmua.
Olemme Elisabetin ja Gerhard kanssa autelleet Valoa ja Gastonia ravintolassa, hakeneet kaloja pyydyksestä ja hummereita sumpusta, peranneet kaloja, jne. Päiväohjelmaan kuuluu myös Valon valmistama maittava lounas ja tavallisesti kokoonnumme vielä ravintolaan illalliselle nyyttikestiperiaatteella, milloin ravintolaan ei ole tulossa muita asiakkaita.
Jos paikalla on charter-veneitä, autamme Valoa ja Gastonia illallisen valmistamisessa, pöytien kattamisessa ja ravintolan koristelemisessa polynesialaiseen tapaan tuorein kukin. Illallisella istumme kaikki, niin ravintolavieraat kuin isäntäväkikin, yhden pitkän pöydän ääressä, ja me keittiöapulaiset nautimme illallisen, tarjoilun ohessa, tietysti ravintolan laskuun.
Gastonin hummerisumppu, josta päivittäin haetaan rapuja ravintolaan, on kanaverkkokehikko, jonka sivut ovat leveydeltään noin pari metriä. Vettä sumpussa on metrin verran, sen pinnalla on muutama palmunlehti ja pohjalla hain raato syötäväksi. Hummerit nostetaan käsin maski naamalla.
Kuva
Ravintolan kalapyydys on rakennettu noin kolme metriä pitkistä betoniraudoista, jotka on kiinnitetty pohjaan viiden metrin välein, ja niihin on pingotettu kanaverkko. Pyydyksessä on noin 100 metriä pitkä ohjausaita, jonka leveästä suuaukosta kalat ohjautuvat ensin isompaan pesään ja siitä edelleen pienempään pussiin, joka muistuttaa lähinnä ylhäältä auki olevaa suurta katiskaa. Katiskaan ui paljon varsinkin papukaijakaloja, mutta myös trumpettikaloja, groupereita ja jack fish eli jaakkokaloja, ja tietysti sinne eksyy myös silloin tällöin hai. Toaun atollissa ei esiinny ciguateraa eli kalat ovat syömäkelpoisia.
Pekka koki jännittäviä hetkiä mennessään keihästämään papukaijakaloja kalapyydyksestä, johon oli uinut kaksi haita. Hän seisoi pyydyksessä, yritti pysyä pystyssä virtaavassa vedessä ja keihästää samalla kaloja. Kalaan piti osua mielellään päähän, josta tulee vähiten verta, jotta hait eivät riehaantuisi. Samalla piti varoa, ettei keihästä haita, eikä saa omaan nahkaansa naarmuja. Tehtävä suoritettiin onnistuneesti!
Vaikka Gastonin kunto paranee päivä päivältä, hän on edelleen jalkapuoli, ja jalka on pidettävä kuivana ja levossa vielä jonkin aikaa, joten kaikenlaista apua tarvitaan. Pekka on kalastuksen ohessa askaroinut ravintolalle mm. viinipullotelineen. Asioita helpottaa suuresti se, että voi käyttää omia sähkötyökalujaan, koska täällä on eurooppalaisittain 220 V:n jännite.
Valolla on osuus laguunin toisella puolella olevasta helmiviljelmästä. Viljelmä tuottaa paitsi helmiä tietysti myös osterinkuoria, joista voidaan valmistaa polynesialaiseen tapaan koriste-esineitä ja koruja. Pekka on nyt useamman päivän ajan harjoitellut helmiosterin kuoren hiontaa. Toistaiseksi ei ole vielä yhtään korua valmiina, mutta tämä on vain ajan kysymys. Gerhard viettää 50-vuotissyntymäpäiviään täällä ensi maanantaina, ja toivomme, että lahjakoru ehtii valmistua siihen mennessä.
Kuva
Elämä saarella pyörii pitkälti ruoan ja syömisen ympärillä, ovathan ystävämme ravintoloitsijoita. Heti aamupäivästä ruokatarvikkeita aletaan kerätä, pyydystää ja kalastaa, polttopuita pilkotaan grilliä varten, kaloja perataan, kookospähkinöitä raastetaan, jne. Töihin osallistuvat kaikki, myös talon koirat. Baloo avustaa isäntäänsä mm. kanojen pyydystämisessä. Jos ruokalistalla lukee currykanaa, Baloolle osoitetaan vapaana saarella kuljeksivista kanoista yksi, jonka se ajaa aivan Gastonin ulottuville. Käden ojennus riittää, ja illallinen on siinä.
Kookosta käytetään ymmärrettävistä syistä ruoanvalmistuksessa paljon. Valkoinen osa jyrsitään sähkökoneella, ja siitä puristetaan kermamainen kookosmaito esim. paikalliseen kalaruokaan poisson cru’hun, ja vedellä jatkettu maito käytetään esim. kookosleivän valmistukseen. Kuiviksi puristetut kookoshiutaleet annetaan sioille tai kanoille, ja pähkinänkuoret poltetaan grillissä. Ja ateriat ovat aina valtavia. Tavallinen illallisemme käsittää grillattua hummeria, poisson cru’ta, sashimi-kalaa, grillattua kalaa ja kanaa, kookosleipää, riisiä ja jälkiruoaksi marenkikakkua ja kahvia. Edessämme on ennen pitkää laihdutuskuuri!
Tuuli nousi toissayönä ja puhalsi 35 solmua kaakosta, eikä pohjoisesta kuten oli ennustettu. Nyt tuulee edelleen keskimäärin 30 solmua ja puuskissa yli 35. Odottelemme rauhassa tuulen tyyntymistä ja askartelemme tekniikan ihmeellisyyksien kanssa. Päivät kuluvat retkeillessä, askareita tehden, yhdessä syöden ja seurustellen.

No comments:

Post a Comment