Friday, 30 August 2013

2.6.2006


9º45,833`S, 139º08,424`W Hiva Oa, Hanamenu
Noin viiden tunnin purjehduksen jälkeen saavuimme Hanamenu-lahteen, jonka kummallakin puolella kohoaa korkeat kallioseinät luoden eräänlaisen kuumaiseman. Lahdessa oli ennestään kaksi amerikkalaisvenettä, jotka kuitenkin meidän onneksemme lähtivät varhain seuraavana aamuna. Niiden tilalle lahteen ankkuroitui pieni paikallisvene, josta siirtyi kolme ihmistä kantamuksineen maihin.
Kuva
Lahden pohjukassa on hylätty kylä, johon kävimme tutustumassa. Kylä sai aikoinaan toimeentulonsa koprasta, ja viljelmät ovat edelleen jäljellä, vaikka asukkaat ovat muuttaneet muualle. Kylän pääraitti oli reunustettu kivin, mutta kasvillisuus oli vallannut sen niin, että jäljellä oli vain kapea polku. Polkua käyttävät nykyisin ilmeisesti pääasiassa villihevoset, joita tapasimme pari. Vain yksi kylän taloista oli ainakin ajoittain asuttu, ja aamulla veneellä tulleet ihmiset olivat sen pihalla leikkaamassa ruohikkoa ja karsimassa pensaita. Luonnonkivisiä rakennuksia on joskus ollut paljon, mutta nyt ne olivat kaikki raunioina, ja puut ja pensaat olivat vallanneet rauniot.

Tumman hiekkarannan molemmissa reunoissa laskee puro lahteen. Itäisen reunan puro muodostaa rannan tuntumassa kauniin lammikon. Kävelimme puroa pitkin jonkin matkaa. Sen virtaava vesi oli kristallin kirkasta ja jääkylmää.
Kävimme jollalla myös viereisessä lahdessa, Anse Tanaekassa, jonka erottaa Hanamenusta korkea tornimainen kallio. Myös tässä lahdessa on kopraviljelmä, muttei asukkaita.
Tankkivetemme alkaa olla väriltään kellertävää. Meidän on ilmeisesti tyhjennettävä tankki pian ja käytettävä ahkerasti vesikonetta ja kloorattava vesi. Hiva Oalta saa vettä, mutta se ei tietääksemme ole juomakelpoista. Onneksi kirjastostamme löytyi kloorausohje: viisi prosenttista hypokloritea viisi tippaa gallonaan, teelusikallinen kymmeneen gallonaan ja jos vesi on epäilyttävää, voi tuplata annoksen. Olemme lisänneet klooria vesikoneveteen, mutta viimeisestä tankin pesusta on kauan, ja vettä on tankattu monenmoisista paikoista. Juomavettä olemme tehneet vesikoneella viiden litran astioihin ja juodessamme lisänneet siihen hiukan sitruunaa tai omenaviinietikkaa. Näillä leveysasteilla vettä on juotava runsaasti, ja näin maustettuna konevesi menee helpommin alas.

No comments:

Post a Comment