Friday, 30 August 2013

27.7.2006


Tahitilla 
Kuva
Olemme vihdoin saaneet vastauksen Raiatea Carenagelta, että he ottavat veneemme maihin hurrikaaniajaksi. Paikka on siis varattu, samoin nosto. Olemme nyt muutaman päivän taistelleet paperitöiden kanssa. Kävimme varaamassa ja maksamassa edestakaiset lennot Papeete-Los Angeles-Pariisi-Lissabon. Lisäksi olemme varanneet rahtilaivasta hytin Raiatea-Papeete välille. Oleskelulupamme Ranskan Polynesiassa vanhenee 31.8. ja jouduimme hakemaan vuoden residenssiaa. Ranskankielisiä kaavakkeita on täytetty runsaasti, passikuvia otettu, luottokortteja kopioitu, jne. Saamme maanantaina kuitin, joka pidentää oleskelulupaamme kolmella kuukaudella ja residenssian saamme marinaan viikon kuluttua. Immigration ja harbour master –asiat on myös hoidettu. Tänään kävi veneellä vielä eläinlääkäri tarkastamassa Latten paperit ja antamassa rokotuksen. Saimme häneltä myös tietää, että Raiatealla on eläinlääkäri, joka voi antaa tarvittavan matopillerin juuri ennen lähtöä ja kirjoittaa terveystodistuksen. Eläinlääkärin käynti oli ilmainen, kuten myös rokote ja hänen leimaamansa dokumentit.
Bussimatka rahtilaivatoimistoon oli mielenkiintoinen. Matkasimme 10 kilometrin reissun päästäksemme noin kilometrin päähän sataman toiselle puolen. Näin voi käydä, kun ei tunne kaupunkia. Kiertoajelu oli kuitenkin antoisa, eikä maksanut normaalia taksaa enemmän. Saavuimme kiemuraisen bussireitin takia satamaan lounasaikaan, ja toimisto oli tietysti kiinni. Hyödynsimme ajan menemällä viereiseen kiinalaiseen lounasravintolaan, joka tarjosi Papeeten halvimman aterian. Lounaan jälkeen saimme varattua rahtilaivasta hytin omalla wc:llä. Kyllä kelpaa! Laivan pitäisi olla Papeetessa aamulla klo 05.00, ja lentomme lähtee klo 09 eli ajoitus on erinomainen edellyttäen, että kaikki menee nappiin.
Suomalainen s/y Marita, jonka tapasimme jo Galapagosissa, on parhaillaan Papeeten laiturissa. Olemme yrittäneet Tapion kanssa porukalla irrottaa heidän ankkurivinssiään, mutta huonolla menestyksellä. Heidän ankkurinsa oli juuttunut kovassa tuulessa koralliin Tuamotun Kauehilla, ja lyhentynyt ketju oli ryskytyksessä vääntänyt keularullan. He olivat joutuneet jättämään ankkurin mereen, ja käyneet hakemassa sen sukeltajan kanssa ylös myöhemmin. Voimat olivat olleet niin suuret, että ilmeisesti akseli on kiertynyt ja ketjupyörä on löystynyt niin, että vinssi ei enää toimi. Kaikki kotikonstit on käytetty, mutta turhaan. Olemme nyt kääntyneet Michelin, Marina Tainan ankkuripaikalla asuvan vinssiasiantuntijan, puoleen. Toivottavasti häneltä löytyy apu.

No comments:

Post a Comment