Friday, 30 August 2013

30.8.2007


60º35,690N 148º14,818W Mink Island NE Anchorage 
Kuva
Kävimme aamulla nostamassa katkarapupyydyksemme: 49 katkarapua. Joudumme nyt lopettamaan pyynnin vähäksi aikaa liiallisen saaliin takia. Lähdimme alavedellä Nellie Juan Anchoragesta ja siirryimme lahden toisella puolella olevan Mink Islandin taakse. Matkaan kului parisen tuntia. Katsastimme ensin lounaisen ankkuripaikan, mutta hylkäsimme sen liian avoimena. Sääennuste on tosin luvannut tyyntä, mutta kun Alaskan ennusteisiin ei voi oikein luottaa. Jäimme siis koilliseen ankkuripaikkaan pienen Mink Islandin kupeeseen. Lahdelmassa on hyvä lohijoki, johon nousee tuhansittain lohia (lainaus purjehdusoppaasta). Teimme kajakkiretken, jonka aluksi meloimme jokeen ja haimme sieltä lohen illalla savustettavaksi.
Aikanaan ennen kalastuksen rajoittamista tänne oli rakennettu kaiken lohen keräävä loukku. Siitä on enää osa tolpista jäljellä. Vuoden 1964 maanjäristyksen aiheuttama tsunami tuhosi paikan lähes täysin. Aallon kauas metsään nostama proomu on hyvä muistutus luonnon uskomattomista voimista. Kun vielä Coast Guard antoi varoituksen Volcano Activity 55º24,34N 161º53,14W, tuntui todella siltä, että olimme keskellä villiä luontoa.
Illalla ankkuripaikkaamme saapui purjevene! Veneen väki kävi jollalla katsomassa proomua ja hakemassa joesta lohet, kuten mekin. Viittilöimme ohittajat lasilliselle. Bill Anchoragesta oli ystävineen matkassa. Tuntuu aina yhtä ihmeelliseltä tavata ihmisiä iso ase vyöllä. Tämä näyttää kuitenkin olevan paikallinen tapa. Kuten he kertoivat, mustakarhu on saalistaja, ja teoriassa on mahdollista joutua puolustuskannalle. Mielestämme käsisoihtu on kuitenkin riittävä, ja karhu on monessakin mielessä pienempi riski kuin aseistettu ihminen. Aseista huolimatta vierailijat olivat taas, kuten kaikki Alaskassa tapaamamme ihmiset, mukavaa väkeä. Aamulla ollessamme jo liikkeellä, he ajoivat meidät jollalla kiinni ja antoivat meille käyntikorttinsa ja hyvää, paikallista olutta, Alaskan Amber, maistiaisiksi.
Sääennuste lupaa tyyntä seuraavaksi kolmeksi päiväksi. Olemme sopineet tapaavamme Gustafsonit Icy Bayn ankkuripaikalla lauantaina. Ehdimme viettää sitä ennen pari päivää Ewan Bayn lahdella, siispä matkaan.

No comments:

Post a Comment