Friday, 30 August 2013

3.9.2007


0º12,268´N 148º21,113´W Icy Bay 
Kuva
Lähdimme hyvissä ajoin Icy Bayn suuntaan, jossa olimme sopineet tapaavamme Creolan. Laskuvedellä jäät olivat varsin kaukana lahdella ja niitä oli paljon. Pujottelimme jäiden joukossa ja näimme matkalla neljä ryhävalasta kalastamassa lahdella. Keskellä lahtea olevalla jäälautalla makaili merisaukkoja. Vasta nyt tajusimme kuinka paksu niiden turkki on.
Saavuimme opaskirjan neuvomaan ankkuripaikkaan hyvissä ajoin. Kerrankin syvyys ei ollut ongelma, vaan ankkuroimme noin 4 metriin ja laskimme 50 metriä ketjua. Pito oli taattu. Teimme jollaretken lähes jäätikön reunaan. Jäätiköltä murtuu jatkuvasti jäätä mereen ja tästä aiheutuva jylinä on mahtavaa. Jää on kaukaa katsottuna voimakkaan sinistä, mutta läheltä se on lähinnä lasimaisen turkoosia ja läpinäkyvää.
Creola saapui illemmalla ja koska sääennuste oli erinomainen, päätimme kiinnittää heidät kylkeemme. Veneestä toiseen kulkeminen oli näin helppoa. Yhteisen illallisen jälkeen menimme rannalle ja teimme nuotion. Nautimme kahvit kermaliköörin kera ja paahdoimme nuotiolla vaahtokarkkeja. Sulat vaahtokarkit pistettiin suklaapalan kera kahden keksin väliin, ja niistä tuli mitä makoisin jälkiruoka.
Pekka ja Branson, ikä 10 v., olivat käyneet laskemassa katkarapupyydyksen kokeeksi varsin matalaan, noin 40 metriin. Barnson oli saanut valita paikan. Pieni pelko oli, että vuoroveden mukana kulkevat jäät veisivät pyydyksemme mennessään, mutta niin ei onneksi tapahtunut. Aamulla merrassa oli 44 katkarapua!
Kuva
Seuraavana päivänä teimme koko joukko, myös laivakoira Speckles, parin tunnin kajakkiretken jäätikkölahdelle. Palattuamme veneille, päätimme nostaa ankkurin ja siirtyä suojaisempaan ankkuripaikkaan. Tulossa oli voimakas matala noin 40 solmun tuulineen. Vaikka ennustaminen on vaikeaa, oli selvää, että matala tuo tuulia tännekin. Alaskan lahdella tuulet olivat jo varsin voimakkaita. Sääpalvelu kerää aina 15 minuuttia ennen ennustetta vapaaehtoisilta kalastusaluksilta sää- ja positiotiedot, ja se antaa käsityksen siitä, mitä on odotettavissa.
Päätimme pienen pohdinnan jälkeen siirtyä Jack Pot Bayn Seven Fathom Holeen pitämään tuulta. Se todettiin parhaaksi paikaksi, koska sinne ei osu oikeastaan minkään suuntainen tuuli, se on sopivan matala ankkurointiin ja pohjan pito on hyvä. Siellä ei myöskään synny pahamaineisia williwaw-tuulia.
Tultuamme Seven Fathom Holeen otimme taas Creolan kylkeemme ja teimme suunnitelman ja valmistelut lisäankkureiden laskemisesta pahimman varalta. Koska vuorovesi pyörittää veneitä jatkuvasti, ei lisäankkuria ole syytä laskea tyynellä.
Odotellessamme tuulen nousua Pekka ja Branson kävivät laskemassamme katkarapupyydyksen, joka nostettiin varmuuden vuoksi jo samana iltana. Saalis oli lyhyestä ajasta huolimatta 14 rapua. Sheryl ja Riitta lähtivät liikkeelle kajakeilla ja kävivät poimimassa lähirantojen pensaista jälkiruokamustikat. Mark pisti sukelluspuvun päälleen ja kävi tarkastamassa veneensä pohjan ja sinkkien kunnon. Kun tarkastus oli suoritettu, Branson puki itselleen reilusti liian ison puvun päälleen ja hauskuutti meitä pellehypyillään.
Kuva
Myrskyä ei lopultakaan tullut. Sääfaxien mukaan pahin keli ohitti meidät etelästä hyvin läheltä. Creola lähti kohti Sewardia keskiviikkoaamuna. Me menimme ensin nostamaan katkarapumerran ja suuntasimme sitten keulan kohti Icy Bayn lahtea. Lahdessa oli tällä kertaa kaikkiaan viisi valasta. Kävimme Nassau Fjordissa katsomassa Princetonin ja Chenegan jäätiköt. Näimme aivan läheltä, kuinka jäälautta kellahti ympäri ja alta paljastui valtava, aivan lasimainen jääkimpale. Muutamat jääkimpaleet olivat niin sinisiä, ettei väriä uskoisi todeksi, ellei olisi itse niitä nähnyt.
Sää on muuttunut pikku hiljaa syksyiseksi. Sääkartalla on matalapaineita jatkuvana jonona, ja Aasiassa pyörivä taifuunikin näyttää olevan tulossa tännepäin. Purjehduskausi alkaa siis olla ohi. Ennusteet muuttuvat kaksi kertaa päivässä, mutta pari seuraavaa vuorokautta vaikuttavat vielä kohtuullisen hyviltä. Siispä ehdimme käydä vielä parissa ankkuripaikassa.

No comments:

Post a Comment