Friday, 30 August 2013

4.4.2006


Panamasta Galapagosille
Balboa
Matkavalmistelut on melkein tehty. Käymme vielä netissä, kaupassa ja tekemässä ulosselvityksen, ja sitten tankkauksen jälkeen merelle.
Yö oli jälleen reipasta ryskytystä. Luotsiveneet ajavat läheltä urku auki, ja aallokko on sen mukainen. Vieressämme ollut noin 60-jalkainen Swan on lähtenyt yöllä, onneksi. Nuoret purjehtijat (delivery crew) laskivat omien sanojensa mukaan 10 metrin syvyyteen 25 metriä ketjua, verrattuna meidän 60 metriimme (nousuvesi/laskuvesi). Virtauksen aiheuttama pyöriminen toi heidät nousuvedellä aivan liian lähelle meitä.
Kuva
Kävimme taksilla vihannestorilla. Muutaman hehtaarin alue oli täynnä vihanneksia ja hedelmiä. Vain espanjaa puhuva taksikuskimme toimi oppaanamme. Hän tunsi myyjät ja tiesi myös tuotteet ja niiden laadun; mikä kestää kauan ja kuinka raakoja kannattaa ottaa mukaan. Ostimme mm. yuccaa, malangaa ja platanoa tavallisten tomaattien ja kurkkujen lisäksi. Totesimme, että samoilla juureksilla on eri espanjankieliset nimet eri maissa, esim. Kuubassa ja täällä. Kaupankäynti torilla on mielenkiintoista: rahayksikkö on dollari, kolikoita ei käytetä lainkaan. Dollarilla saa seitsemän yuccaa tai vastaavasti kaksi avocadoa tai viisi kurkkua jne. Dollarin persiljanippu mahtui juuri ja juuri isoon muovikassiin. Toimme jollakuormallisen hedelmiä ja vihanneksia veneelle, jossa pesimme ja varastoimme ne. Sitten takaisin maihin, jossa otimme jälleen taksin lennosta. Kuskimme Roosevelt puhui erinomaista englantia, jota hän kertoi oppineensa ollessaan töissä USA:n sotilastukikohdassa Panamassa. Hän vei meidät kauppaan, josta saimme ostettua kunnon kahvipannun. Pääsemme vihdoin nauttimaan kuubalaisesta kahvista!
Kuva
Postimerkit olivat mielenkiintoinen ongelma. Halusimme lähettää muutaman kortin, joihin tarvitsimme tietysti myös postimerkit. Supermarketissa niitä ei myyty, mutta myyjät neuvoivat meitä menemään lähimpään pankkiin!!! Bank of Panamassa ei myyty postimerkkejä, vaan yllätykseksemme pitikin mennä postiin. Kuskimme Roosevelt kyllä epäili, ettei postista mitään postimerkkejä saa, se on kuulemma sen verran merkillinen paikka. Postissa niitä kuitenkin myytiin. Ihmeellinen maailma!
Toimme ostoksemme taas veneelle. Otimme mukaan bensakannut ja asiapaperisalkun ja lähdimme tekemään ulosselvitystä taas taksilla, jonka käyttö on onneksi kohtuuhintaista. Flamenco Islandin terminaalissa on Immigration, jossa lyötiin poistumisleimat passeihin ja täytettiin declaration-paperi. Täältä saimme ohjeen mennä seuraavaksi satamaan Pier 18 Balboa Capitaniaan rakennuksen vasemmalle laidalle, aikaa 15 minuuttia toimiston sulkemiseen! Olimme onneksi jättäneet taksin odottamaan, ja kuskimme tiesi paikan. Ehdimme ajoissa ja saimme vihdoin niin tärkeän zarpen, ulosselvityksen, hintaan 1,50 USD. Kaikkiin paikkoihin tarvittiin kopio miehistöluettelosta, onneksi niitä oli tarpeeksi mukana. Byrokratiaretkeen kului kaikkiaan noin 2 tuntia.
Kuva
Tullessamme täytimme vielä bensakannut ja nostimme käteistä automaatista jatkoa varten. Seuraavasta pankista ei ole tietoa. Ehkä jo Galapagosilla? Kävimme vielä läheisessä ravintolassa jäätelöllä. Jolla on nyt nostettu taavetteihin ja sidottu, bensakannut on sekoitettu 2-tahtisiksi ja sidottu kannelle ja ostokset pakattu, osa säilytyslaatikoihin, loput jääkaappiin ja pakastimeen. Molempiin jäi vielä tilaa. Olemmekohan unohtaneet jotakin!?

No comments:

Post a Comment