Friday, 30 August 2013

5.4. 2007


Tahitilta Havaijille
Jälleen Raiatealla
Kuva
Pekka saapui Raiatealle kolmisen viikkoa ennen Riittaa laittaakseen veneen taas purjehduskuntoon.
Vene näyttää ainakin ulkoisesti selvinneen telakoinnista hyvin, tosin kaikesta näkee, että täällä on satanut paljon, ja sataa edelleen. Köydet ja avotila ovat homeessa, mutta veneen sisäpuoli on onneksi pysynyt kuivana. Pahiten on kärsinyt avotilan pöytä, joka kasvaa kirjaimellisesti sieniä. Avotilan tyhjennysputkiin tekemämme rei’itetyt korotusputket ovat sen sijaan toimineet hienosti. Latten karvat olivat tukkineet alimmaiset reiät, mutta vettä oli vain pari senttiä toisessa takakulmassa.
Kaasupullo- ja ankkuriboksit on nyt puhdistettu ja maalattu. Näillä keinoin kaikkea ruostetta ei saa pois, ja ne pitää hiekkapuhaltaa lähivuosina. Toinen isoista kaasupulloista oli tyhjentynyt, oletettavasti se oli ruostunut puhki. Yritämme saada toisen ison kaasupullon täytettyä täällä. Sen lisäksi meillä on vielä kaksi kahden kilon camping gas -pulloa, jotka ovat täynnä. Selviämme pelkästään niillä Tahitille saakka, jos on pakko. USA:n pulloja emme mielellään hanki, koska niissä on ylitäytönestin, joka käytännössä estää niiden täyttämisen primitiivisissä oloissa.
Kuva
Saimme Raiatealta ostettua tarvittavat maalit, ja meillä on apuna taulukko, joka kertoo, mitkä myrkkymaalit toimivat etelässä, mitkä pohjoisessa, ja mitä voi maalata minkä maalin päälle. Rungon sävy muuttui hiukan, ehkä jopa paremmaksi, koska aiemmin käyttämäämme maalia ei ollut saatavilla.
Satelliittipuhelinkin toimii, joten e-mail on käytettävissä. Navtex on toistaiseksi ainut, jonka näytön kosteus on tehnyt lukukelvottomaksi. Ihmeellistä sinänsä, koska vieressä olevan lämpömittarin näyttö on kunnossa. Tosin ei Navtexista ole tähän mennessä mitään hyötyäkään ollut. Ainoan mielenkiintoisen tiedotuksen Navtexilla saimme aikoinaan purjehtiessamme Portugalista Kanariansaarille. Afrikasta oli lähtenyt lentoon suunnattomia heinäsirkkaparvia kohti saaria, ja kaikkia pyydettiin ilmoittamaan mahdollisista havainnoista. Me emme nähneet ainuttakaan sirkkaa.

No comments:

Post a Comment